Gambler-Rotter Kan Gi Svar På Spilleavhengighetsgåten
Rottekasino, gambler-rotter og rotte-spilleautomater – et eventyr eller i beste fall en god skrøne tenker du kanskje? Nei, det finnes faktisk.
Forskere fra Storbritannia har skapt innretningene og brukt det i eksperimenter over lengre tid. Målet var å gjøre rottene spilleavhengige, for så å gi de et medikament man håpet skal kunne kurere det de mener er en sykdom; nemlig spilleavhengighet.
Rottene fikk spille på spilleautomatene som lignet enarmet banditt versjonen, og hvor de kunne vinne sukkerpellets. Automaten hadde to armer som rottene kunne dytte på med labben sin, og tre blinkende lys som indikerte gevinst eller tap. Dersom alle tre lysa blinka på en gong betydde det gevinst, mens alle andre mønster betydde tap. Forskerne fant interessante funn som kunne minne om spilleavhengighet hos mennesker. Når forskerne hadde klart å etablere denne atferden, var det neste steget å finne ut hvordan avhengigheten kunne stoppes.
Forskerne hadde spesielt satt seg i fore å utvikle et medikament de håpet kunne endre atferden. Medikamentet de utviklet blokkerte det som heter dopaminreseptoren. Det vil si der dopamin blir utviklet. Dopamin er som kjent særlig viktig som «belønningssystem» i hjernen. Blant annet rusmidler har en frigjørende effekt på stoffet dopamin, og som gjør at man føler seg mildt sagt i godt humør. Også det akademikerne kaller for «lysbetonte aktiviteter» frigjør dopamin. Å spille og å vinne er vel lysbetonte aktiviteter, og gjør at man blir glad og i godt humør. Dette medikamentet som forskerne har utviklet stopper lykkefølelsen, og hindrer at man blir oppstemt.
Om dette er en langvarig løsning tviler vi sterkt på. Det høres både risikabelt og unødvendig å begynne på noe slikt for å hindre de som spiller galt og for mye i å gjøre nettopp dette. Denne gruppen spillere er så liten, og det skal nok andre tiltak til for å endre oppførselen og problemene som følger med enn å gi dem en pille og å tro at alt skal bli bra.